- KORA
- 4 jaja srednje veličine
- 150 gr sitnog šećera
- 70 gr bademovog brašna( veoma fino samljeveni suhi bademi)
- 50 gr kukuruznogili krompirovog škroba (gustina)
- 35gr kakako u prahu
- 1 čajna kašičica Praška za pecivo Dolcela
- KREMA
- 4 žumanjka
- 3 kašike šećera (kristal)
- 3 kašike kukuruznog ili krompirovog škroba( gustina)
- 4 dl. svježe iscijedjenog soka naranče
- 200 gr maslaca na sobnoj temperaturi
- 1 dl šećera u prahu
- 2 dl istučenog vrhnja za šlag
- naribana korica od 1 naranče
- GLAZURA
- 1,5 dl čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
- 1,5 dl mlijecnog vrhnja za slag
Priprema
- 1.
Kora:
razdvojite bjelanjke i žumanjke.
Bjelancima dodajte prstohvat soli u izmiksajte ih u čvrst snijeg, zatim i dalje miksajući dodajte po malo 150 gr šećera.
Kas se šećer dobro ulupao sa bjelanjcima, dodajte jedno po jedno žumanjce, polako miješajući da se sjedini. Bademovo brasšo, kako, gustin i prašak za pecivo prosijte dva tri puta zajedno da se izjednače i onda lagano dodajte masi od jaja. Pecite na 180 stepeni ( moja veličoina kalupa je 28x19 cm). Kalup tanko pomastite, pospite brašnom a na dno stavite papir za pečenje. Peče se oko 25 minuta. - 2.
Krema:
Žumanjke dobro umutite sa šećerom i dodajte gustin. Od narančinog soka odvojite pola dl i dodajte smjesi od žumanjaka te koricu od naranče. Ostatak soka stavite da zavrije pa ga vrelog dodajte u smjesu od žumanjaka a onda sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne.
Maslac dobro izmiksajte sa šećerom u prahu da pobijeli, i u njega dodajte ohladjenu kremu.Na kraju dodajte ulupano vrhnje( šlag). - 3.
Sastavljanje:
Koru presijecite po polovini. Dvije trećine kreme stavite na prvu koru, a jednu trećinu na drugu.Stavite u hladnjak da se ohladi. Čokoladu i vrhnje zagrijavajte miješajući dok se čokolada ne otopi i masa ne postane glatka i ujednačena. Prelijte preko ohladjenog kolača.
Vratite u hladnjak, i kad se glazura malo stegne, ukrasite po želji. Ja sam ukrasila tučenim vrhnjem, narančinom koricom i ornamentima od temperirane čokolade
Posluživanje
Uz kafu, za posebne prilike, ili kad vam padne na pamet...
- 1.
Post Top Ad

Šnite od naranče i čokolade - bez glutena
Share This
Tags
# Food
Share This
Newer Article
U Federaciji BiH počinju raditi zubari, javni prevoz, kafići
Older Article
15 minuta kolaca sa jagodama i keksom
Šnite od naranče i čokolade - bez glutena
AdminMay 11, 202015 minuta kolaca sa jagodama i keksom
AdminMay 11, 2020
Labels:
Food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment