Šnite od naranče i čokolade - bez glutena - FORUM MLADIH

Post Top Ad

demo-image

Šnite od naranče i čokolade - bez glutena

Share This
Responsive Ads Here


Sastojci

  • KORA
  • jaja srednje veličine
  • 150 gr sitnog šećera
  • 70 gr bademovog brašna( veoma fino samljeveni suhi bademi)
  • 50 gr kukuruznogili krompirovog škroba (gustina)
  • 35gr kakako u prahu
  • 1 čajna kašičica Praška za pecivo Dolcela
  • KREMA
  • žumanjka
  • 3 kašike šećera (kristal)
  • 3 kašike kukuruznog ili krompirovog škroba( gustina)
  • 4 dl. svježe iscijedjenog soka naranče
  • 200 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 dl šećera u prahu
  • 2 dl istučenog vrhnja za šlag
  • naribana korica od 1 naranče
  • GLAZURA
  • 1,5 dl čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
  • 1,5 dl mlijecnog vrhnja za slag
  • Priprema

    1. 1.

      Kora: 

      razdvojite bjelanjke i žumanjke.
      Bjelancima dodajte prstohvat soli u izmiksajte ih u čvrst snijeg, zatim  i dalje miksajući dodajte po malo 150 gr šećera.
      Kas se šećer dobro ulupao sa bjelanjcima, dodajte jedno po jedno žumanjce, polako miješajući da se sjedini. Bademovo brasšo, kako, gustin i prašak za pecivo prosijte dva tri puta zajedno da se izjednače i onda lagano dodajte masi od jaja. Pecite na 180 stepeni ( moja veličoina kalupa je 28x19 cm). Kalup tanko pomastite, pospite brašnom a na dno stavite papir za pečenje. Peče se oko 25 minuta.

    2. 2.

      Krema:

      Žumanjke dobro umutite sa šećerom i dodajte gustin. Od narančinog soka odvojite pola dl i dodajte smjesi od žumanjaka te koricu od naranče. Ostatak soka stavite da zavrije pa ga vrelog dodajte u smjesu od žumanjaka a onda sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne.
      Maslac dobro izmiksajte sa šećerom u prahu da pobijeli, i u njega dodajte ohladjenu kremu.Na kraju dodajte ulupano vrhnje( šlag).

    3. 3.

      Sastavljanje:

       

      Koru presijecite po polovini. Dvije trećine kreme stavite na prvu koru, a jednu trećinu na drugu.Stavite u hladnjak da se ohladi. Čokoladu i vrhnje zagrijavajte miješajući dok se čokolada ne otopi i masa ne postane glatka i ujednačena. Prelijte preko ohladjenog kolača.


      Vratite u hladnjak, i kad se glazura malo stegne, ukrasite po želji. Ja sam ukrasila tučenim vrhnjem, narančinom koricom i ornamentima od  temperirane čokolade

    Posluživanje

    Uz kafu, za posebne prilike, ili kad vam padne na pamet...



Comment Using!!

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad

Pages